Wat zijn iBeacons en wat kun je ermee?

Geplaatst op 2014-08-18

Door iBeacons liggen er kansen voor retailers. iBeacons kunnen ingezet worden om klanten in-store te volgen. Zo kunnen klanten kortingen en aanbiedingen of specifieke productinformatie ontvangen van geselecteerde producten. In dit artikel omschrijven we verschillende praktijk voorbeelden.

Een beacon is een klein apparaat dat bijvoorbeeld in een winkel kan worden geplaatst. Deze beacon kan door middel van bluetooth-technologie signalen ontvangen en verzenden naar bezoekers met smartphones welke zich in de buurt bevinden van deze beacon. Hierdoor kunnen mobiele apparaten in combinatie met beacons een bezoeker zijn locatie tot op de centimeters nauwkeurig bepalen. Een bezoeker dient hier wel toestemming voor te geven.

Wat kunnen iBeacons?

Voor retailers zijn beacons een ideale kans om potentiële klanten gericht informatie te kunnen bieden. Hieronder een opsomming met voordelen en verschillende mogelijkheden om beacons te gebruiken.

1. Ontvangst van persoonlijke aanbiedingen

Doordat beacons de exacte locatie kunnen bepalen van een bezoeker, kan een bezoeker persoonlijke aanbiedingen ontvangen op basis van zijn locatie in de winkel of van specifieke winkels waar een bezoeker voorbij loopt.

2. In-store navigatie

Navigeren binnen een winkel? Middels beacons is het mogelijk tot op de cm nauwkeurig. Mocht je in een grote bouwmarkt op zoek zijn naar een specifiek product. Vanuit de App kan de bezoeker de zoekfunctie gebruiken en zich vervolgens laten navigeren naar de juiste afdeling met het ingetypte product. Ideaal voor grote winkels om zodoende het percentage aankopen te verhogen.

3. Interactieve App

Deze functionaliteit is in elke branche toepasbaar. Zo werkt het Groninger Museum met iBeacons. In elke zaal met kunstwerken hangen drie beacons van Estimote (zelfde merk als op onze afbeelding te zien is). Deze beacons laten in combinatie met de App, hoogtepunten uit die zaal aan bezoekers zien zodra zijn met hun apparaat in de buurt komen. Dit kunnen zowel audio- en videofragmenten zijn over de kunst collectie.

4. Betalen

PayPal werkt aan de mogelijkheid om in de winkel te betalen met behulp van beacons. Paypal Beacon geeft straks aan de retailer door wanneer een gebruiker van de betaalapp de winkel binnenkomt. Door een koppeling van de kassa aan de App, kunnen klanten transacties voltooien.

Wat kunnen iBeacons
Wat kunnen iBeacons

5. Winkelgedrag meten

Middels beacons is het mogelijk om winkelgedrag te meten. Welke plaatsen binnen de winkel worden bijvoorbeeld vaak voorbij gelopen? Hoe lang staat iemand voor een schap en welke schappen worden compleet overgeslagen? Het is allemaal nuttige informatie voor retailers en merken. Door al deze informatie te bundelen kan er een heatmap gemaakt worden van de desbetreffende winkel. Dit is vervolgens ideale informatie om de winkel verder in te richten of te optimaliseren.

Meer informatie over het gebruik van iBeacons?

De eerste Apps zijn inmiddels al te downloaden in de App Store. Wilt u weten wat iBeacons voor uw organisatie zouden kunnen betekenen of wilt u een keer met ons brainstormen om tot goede ideeën te komen? Neem dan contact met ons op.