Waboplast maakt groeiambities waar met nieuw productie- en planningssysteem

Geplaatst op 2020-01-03

Waboplast is een van de meest veelzijdige producenten van kunststof maatwerk in Nederland. Het heeft ambities en wil verder groeien. Daar hoort een productie- en planningssysteem bij die met hen mee kan groeien. Daar gingen wij mee aan de slag.

DE UITDAGING

Bij Waboplast werken ruim 35 professionals met passie aan kunststof maatwerk. Dit is een combinatie van professionals op de werkvloer en op kantoor. Zoals veel bedrijven maakt Waboplast gebruik van een ERP systeem. Dat systeem is echt het proceshart van het bedrijf. De inkoop, voorraad, machine bezetting, orders en planning worden geregeld met dit systeem. Onmisbare informatie, vooral op businessniveau.

Aanvulling bestaand ERP systeem nodig
In de praktijk was er toch een aantal zaken in de dagelijkse processen waar het bestaande ERP systeem niet afdoende was, of niet de juiste of voldoende ondersteuning bood bij de werkzaamheden. Met name op de werkvloer leek flinke winst te behalen.

1. ERP systeem onnodig complex voor werkvloer
Door de grote hoeveelheid informatie en functies is het ERP systeem onnodig complex voor de werkzaamheden op de werkvloer. Slechts een deel van de informatie en functionaliteiten is relevant voor hen. Het kost de mensen op de vloer teveel tijd om de benodigde informatie te vinden en te bewerken, waardoor de productiviteit verminderd.

2. Fouten door ingewikkeld systeem
Doordat het huidige systeem niet goed aansluit bij de werkzaamheden op de vloer, ontstonden er fouten door ontbrekende of niet vindbare informatie. Ook zag Waboplast dat fouten ontstonden door het verkeerd invullen van benodigde
informatie.

3. Planning op papier en veel loopbewegingen kantoor-werkvloer
De planning van de dag werd regelmatig op papier overgebracht en er waren veel loopbewegingen tussen kantoor en werkvloer, om belangrijke informatie over te brengen. Zonde van tijd en energie. En het ontbrak daardoor aan realtime beschikbaarheid van belangrijke informatie, zoals de voorraad.

Aanvullend productie- en planningssysteem
Waboplast koos voor de ontwikkeling van een aanvullend productie- en planningsysteem. Een systeem dat stand-alone op de werkvloer kan draaien en tegelijkertijd een koppeling heeft met het bestaande ERP systeem, waardoor de informatiestroom tussen kantoor en werkvloer verbetert. Zowel de werkvloer als management heeft zo realtime toegang tot de
benodigde informatie

Waboplast - producent kunststof maatwerk

DE AANPAK

Begrijpen als startpunt
Het productie- en planningssysteem wordt zowel op de werkvloer als op kantoor gebruikt. Van planning tot uitvoering. Veel verschillende gebruikers, met allen verschillende behoeften. Deze gebruikers wilden we begrijpen, dat is de basis voor de daadwerkelijke ontwikkeling.

Via interviews, gebruikerstesten en meelopen op de werkvloer hebben we achterhaald wat de bedrijfsdoelstellingen en werkwijzen zijn in het bedrijf en hoe het huidige systeem wordt gebruikt. Wat werkt wel en niet en waar zitten de pijnpunten? waar is winst te behalen, zodat het systeem het werk van collega’s in verschillende functies optimaal ondersteunt.

Stap voor stap ontwikkelen
In de ontwikkeling kozen we voor een stapsgewijze methode, zodat we gaandeweg feedback konden verzamelen en waar nodig bij konden sturen.

We hebben de nieuwe en aangepaste functionaliteiten voor Waboplast eerst uitgewerkt in wireframes. Dat zijn blauwdrukken van hoe het systeem uiteindelijk gaat werken. Hiermee werden de aanpassingen in het systeem heel tastbaar voor de medewerkers en konden we bepalen of dit de juiste aanpassingen waren. Zo bouwden we alleen die functionaliteiten die meerwaarde bieden en bijdragen aan de groei van Waboplast

meekijken op de werkvloer

RESULTAAT

Waboplast werkt inmiddels een paar maanden met het nieuwe systeem en de eerste resultaten zijn positief. Dit nieuwe systeem levert Waboplast op verschillende vlakken winst.

  • Meer inzicht voor planning en nacalculatie. Door het toevoegen van nieuwe functionaliteiten is er meer inzicht in o.a. de bezetting en voortgang. Hierdoor kan beter gestuurd worden op bedrijfsdoelstellingen en dus op de verdere groei van Waboplast.

  • Efficiëntie winst, doordat het werk nu beter wordt ondersteund door digitale middelen. Stappen in het proces zijn gedigitaliseerd waardoor opvolgende stappen beter op elkaar aansluiten en minder tijd kosten.

  • Verhoging productiviteit door gebruiksgemak De informatie wordt op een eenvoudige en overzichtelijke manier aan de medewerkers gepresenteerd. Alleen relevante informatie voor die specifieke gebruiker is zichtbaar. Hierdoor is het een stuk overzichtelijker, wat zorgt voor minder vragen, foutmarges, hogere kwaliteit en minder afkeur van producten.

Meer weten of zelf aan de slag?
Ik help je graag verder. Laat hier je gegevens achter, dan neem ik contact met je op om samen de mogelijkheden voor jouw bedrijf te verkennen.