Een kijkje in de toekomst met een prototype

Geplaatst op 2019-11-06

Voor je flink investeert in een nieuwe applicatie of website, zou je wel even een kijkje willen nemen in de toekomst. Levert het het gewenste resultaat en is jouw investering de moeite waard? Met een prototype kan dat!

Wat is een prototype?
Een prototype is een vereenvoudigde (concept)versie van een product of dienst. Met een prototype kan de gebruiker een nieuw product of dienst ervaren en voelen. Het kan van alles zijn, van een schets op papier, een pop-up store tot een clickable prototype van een applicatie. Zolang de doelgroep het maar echt kan beleven.

Waarom een prototype?

1. Test of je aannames kloppen
Elk plan begint met een aantal aannames. Iets waarvan je denk of weet dat het waar is zonder daar ook maar enige vorm van bewijs voor te hebben. De geschiedenis leert ons dat we ons nog wel eens vergissen. En dat is niet erg, maar wel vervelend wanneer je twee ton verder bent. Een prototype helpt je om, in een vroeg stadium en tegen lage kosten, te valideren of jouw aannames kloppen. Met het prototype kun je observeren hoe je doelgroep het digitale product gebruikt, ervaart en zien wat wel en niet werkt. Het levert je essentiële data en inzichten op, om een succesvol product te ontwikkelen.

Je ontdekt of je fout zit, voordat je twee ton of twee miljoen investeert.

2. Vermindering van risico's
Vaak bouw je niet in een keer een perfect product. Zonder prototype kom je er pas achter of jouw product werkt, op het moment dat je het hele product hebt ontwikkeld en je dus al aardig hebt geïnvesteerd. Een flink risico. Met een prototype test je al in een heel vroeg stadium, en zonder grote investering vooraf, of jouw idee wel of niet werkt. Het voorkomt dus dat je investeert in een product waar niemand op zit te wachten of dat je na de ontwikkeling van het product nog flink moet investeren in aanpassingen.

Het maken van een prototype kost dan wel wat tijd en geld, maar dat verdien je later weer dubbel en dwars terug. Door de constante herhaling van prototype bouwen, testen, aanpassen, opnieuw testen investeer je namelijk alleen in datgene dat nut heeft en bijdraagt aan de beste ervaring. En voorkom je dus dat je tijd en geld besteedt aan functionaliteiten die niet gebruikt gaan worden. Ook start je bij het maken van het prototype al met de eerste ontwikkeling van functionaliteiten. Stappen die je anders in een later moment van het ontwikkeltraject had gezet.

Lees hier de meerwaarde van een prototype bij de verlaging van werkdruk in basisonderwijs.

Bouwen van een clickable prototype

3. Het is de start van een gedetailleerd ontwikkelplan
Het geteste prototype geeft je inzicht in wat wel en niet werkt. Nu weet je hoe het product eruit moet zien, wat het moet kunnen en dus wat je precies moet ontwikkelen. Kortom, een goed startpunt om een daadwerkelijk gedetailleerd plan te maken voor de ontwikkeling van het product, inclusief tijdspad en budget. Zonder verrassingen achteraf.

Voorkom verrassingen achteraf

4. Belangrijk in besluitvorming en gesprekken stakeholders
Naast dat een prototype je veel inzichten geeft voor de daadwerkelijke ontwikkeling van een digitale oplossing, helpt het je ook om de juiste gesprekken te voeren met stakeholders. Het zorgt ervoor dat anderen je idee beter begrijpen en het is makkelijker voor hen om erop te reageren. Zo kun je hen in een vroeg stadium betrekken bij de ontwikkeling en ideeën bij hen testen. Ook helpt het je enorm in de besluitvorming. Denk bijvoorbeeld aan het akkoord van de directie dat je nodig hebt voor de investering. Het geteste prototype maakt jouw idee of het nieuwe product heel tastbaar. En de testresultaten laten zien of jouw idee de moeite waard is om in te investeren. Zo ontsnap je aan ellenlange discussies op basis van aannames. En weet jouw directie waar ze ja of nee op zeggen.

In vier dagen een werkend prototype, getest door echte gebruikers
Het ontwikkelen en testen van een prototype kan snel. Dat kan al in vier dagen tijd, via een Design Sprint. In deze Design Sprint werk je in slechts vier dagen van idee naar werkend prototype, getest door echte gebruikers. Zo ontdek je snel en tegen lage kosten of jouw idee de moeite waard is om verder in te investeren. Ontdek hier hoe de Design Sprint werkt.

Meer weten?
Heb je vragen over deze aanpak of wil je eens vrijblijvend sparren over de mogelijkheden voor digitale transformatie in jouw bedrijf? Neem dan gerust contact met me op via [email protected] of 072-220 1670.