Wat is een Minimum Viable Product?

Geplaatst op 2021-04-30

Je hebt jouw idee voor een digitaal platform of (bedrijfs)applicatie uitgewerkt en wilt zo snel mogelijk aan de slag zonder grote investeringen en lange ontwikkeltijden. In dat geval is het verstandig om een minimaal levensvatbaar product te bouwen. Ook wel bekend als een MVP, een Minimum Viable Product.

Het is de allerkleinste, meest minimale, snelst te creëren versie van jouw platform of (bedrijfs)applicatie waarmee je daadwerkelijk waarde kunt bieden aan je doelgroep. Ook helpt het jou als organisatie met het verzamelen van feedback door het beantwoorden van de meest urgente vraag: Waar heeft mijn doelgroep behoefte aan?

Waarom een Minimum Viable Product?

De centrale gedachte van een MVP is dat je – door een simpele maar goed functionerende versie van je product te bouwen – veel sneller live kunt gaan om kennis te verzamelen. Het stelt je namelijk in staat om met zo min mogelijk inspanning (tijd en budget), maximale hoeveelheid gevalideerde kennis en bewijs over jouw doelgroep te verzamelen.

In de praktijk resulteert deze aanpak in substantiële kostenbesparingen en maximaliseer je het succes van jouw product. Met name omdat de data en inzichten jou helpen om enkel tijd en budget te investeren in productideeën en functionaliteiten waarvan je voldoende bewijs hebt verzameld dat het werkt. Zodra je zeker weet dat jouw product voldoet aan de verwachtingen van jouw doelgroep en bijdraagt aan je bedrijfsdoelstellingen, ben je klaar om jouw product in opeenvolgende stappen verder te ontwikkelen.

Voorbeeld van een Minimum Viable Product

Wij werden gevraagd een platform te ontwikkelen om eenzame ouderen die alleen of in een verpleeghuis wonen te koppelen aan jongere mensen, de zogenaamde buddies, met als doel eenzaamheid onder ouderen te verminderen en hen langer vitaal te houden.

We startten met het vaststellen van de belangrijkste functionaliteiten voor beide doelgroepen, waaronder:

  • Promotionele website met informatie over het concept;
  • Een aanmeldpagina voor ouderen en buddies;
  • Een CMS om de website en aanmeldingen te beheren;
  • Een slim matchingsysteem die buddies & ouderen koppelt die bij elkaar passen;
  • Een agendamodule om bezoeken in te plannen tussen ouderen en buddies;
  • Een financieel systeem om abonnementen af te sluiten voor ouderen en buddies uit te betalen na een bezoek;
  • Een verslagleggingsmodule waarin een buddy verslag kan doen van een bezoek ter inzage voor zorginstellingen of de naasten van de ouderen.

Om te testen of er behoeften was aan het platform, stelden we vast wat het MVP moest zijn. Omdat onze klant enkele weken na de start van het project op NPO1 en andere programma’s verscheen met dit concept, zijn we gestart met het bouwen van een sterke fundering, het CMS, de promotionele website en de aanmeldpagina voor ouderen en buddies. Dit stelde onze klant in staat om tegen minimale kosten en al na 4 weken een eerste versie van het platform live te hebben. Zo kozen we er in eerste instantie voor om o.a. het matchen tussen ouderen en buddies en het uitbetalen van buddies handmatig te doen.

Een aantal weken na lancering waren er meer dan 100 matches en bezoeken. Dit stelde ons in staat om wekelijks feedback op te halen bij deze ouderen en buddies, te kijken hoe zij het platform gebruiken en te achterhalen waar hun behoeften lag. Met als resultaat dat we het platform – onderbouwd en op basis van bewijs – verder konden ontwikkelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de voordelen van een MVP voor jouw organisatie? Of hoe je tot een MVP van jouw platform of applicatie komt? Laat hier een bericht achter, dan nemen we contact met je op.