Vroegtijdig stress herkennen bij GGZ cliënten met de GRIP-App

Geplaatst op 2023-05-12

De GRIP-App meet stress en stressopbouw bij cliënten in de geestelijke gezondheidszorg middels een innovatieve app voorzien van slimme algoritmen. Afgelopen week stond een prachtige release van een nieuwe functionaliteit op de agenda waar cliënten en behandelaren enorm naar uitkeken.

Behandelkwaliteit verbeteren

De Waag is het grootste centrum voor ambulante forensische geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Nederland. In 2015 sloegen De Waag en Moose de handen ineen middels een langdurig partnership. Het doel; de behandelkwaliteit verbeteren middels een E-health oplossing waarmee cliënten in hun eigen omgeving, en in de situatie waarin zij stress ervaren, leren omgaan met spanningen. Uiteindelijk met als resultaat om meer controle te krijgen over hun gedrag en escalaties daarmee te voorkomen.

Uitwisseling van data tussen app en wearables

De GRIP-App is een app (iOs en Android) die verbinding maakt met wearables zoals hartslagsensoren in een pols- of borstband. Via wetenschappelijke formules en slimme algoritmen ontwikkelden we software die deze waarden uit de wearables omzet naar een indicatie voor stress, waarna de spanningsmomenten vervolgens zichtbaar worden gemaakt in de app van de cliënt.

GRIP-App voor GGZ cliënten door Moose

Helpen met het herkennen en controleren van stress

Door de gebruiksvriendelijke interface is de app heel eenvoudig in gebruik voor cliënten en behandelaren. Het stressniveau is visueel inzichtelijk gemaakt voor de cliënten en zij worden op intuïtieve wijze geholpen om hun stressniveau en gedrag te controleren via op-maat-gemaakte oefeningen en interventies in de app. Daarnaast hebben wij afgelopen week een grafiek toegevoegd aan de app waarmee een cliënt en behandelaar het stressverloop op uur, dag, week en maandbasis nauwkeurig kan volgen. Dit stelt hen in staat om patronen in spanningsmomenten beter te begrijpen door deze bijvoorbeeld te koppelen aan specifieke gebeurtenissen.