Vijf inzichten van design experts van de NS, Politie en PostNL tijdens het Enterprise UX Event

Geplaatst op 2024-01-19

Het Enterprise UX Event in Utrecht bood waardevolle inzichten voor UX-design, met focus op actieve betrokkenheid, persoonlijke observatie, meetbare doelen, ethiek en het optimaliseren van medewerkerervaring.

Het was de eerste Nederlandse Enterprise UX Conferentie in het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht en collega Robin was namens Moose aanwezig. Tijdens het event werden er essentiële inzichten van experts gedeeld op het gebied van enterprise UX-principes. Hieronder lees je vijf kernpunten die de essentie van het evenement samenvatten:

1. Actieve betrokkenheid van gebruikers

Marieke van Kouwen van de NS benadrukte het cruciale belang van actieve betrokkenheid van medewerkers bij het ontwerpproces. Het ontbreken hiervan kan leiden tot een gebrek aan acceptatie van nieuwe digitale systemen. Actieve betrokkenheid creëert begrip, draagvlak en vermindert weerstand tegen verandering.

Customer Journey van de NS bij het Enterprise UX event

2. Praktisch Inzicht door persoonlijke observatie

PostNL en Informaat deelden het belang van persoonlijke observatie door direct op locatie aanwezig te zijn. Deze benadering biedt ontwerpers praktisch inzicht in dagelijkse werkzaamheden en identificeert potentiële uitdagingen die anders over het hoofd zouden worden gezien. Persoonlijke betrokkenheid bevordert daarnaast de samenwerking en een gedeeld begrip.

3. Verbetering van medewerkerervaring in applicaties

Sprekers benadrukten het belang van het optimaliseren van de medewerkerervaring bij applicaties. Een prettige gebruikerservaring, vergelijkbaar met goed ontworpen consumentenapps, draagt bij aan de medewerkerstevredenheid en minimaliseert frustraties waardoor het personeelsbehoud wordt bevorderd.

Employee Experience

4. Bewustwording van ethiek in UX-design

Astrid Poot bracht diepgaande discussies over ethiek in UX-design naar voren. Ontwerpers moeten bewust nadenken over de impact van hun beslissingen en constant evalueren of deze helpen zonder schade toe te brengen aan gebruikers.

5. Implementatie van meetbare design doelen (KPI's)

Sprekers van de Politie en Essense benadrukten het vaststellen van meetbare doelen voor design, oftewel KPI's. Het stellen van specifieke doelen, vergelijkbaar met sales en marketing, is essentieel om de effectiviteit van ontwerpbeslissingen te meten. KPI's bieden duidelijkheid en tastbaarheid.