Van crisis naar kansen

Geplaatst op 2020-05-04

De tijd vóór COVID-19 en de 1.5m samenleving lijkt alweer tijden geleden. Ook jouw bedrijf is ongetwijfeld geraakt door deze crisis. Waarschijnlijk negatief, maar misschien ook positief. Hoe dan ook, jouw strategie nu is bepalend voor de toekomst van jouw bedrijf post- corona. Hoe kun je deze crisis omzetten naar kansen. Wat is de juiste strategie? Menno neemt je hierin mee.

De gevolgen van de COVID-19 crisis op de wereldwijde gezondheid, samenleving en economie worden steeds meer zichtbaar. Al kunnen we de totale impact nu waarschijnlijk nog niet overzien. Dat geldt ongetwijfeld ook voor jouw bedrijf.

Blik naar de toekomst
Na de uitbraak en de lockdown was het in eerste instantie alle hens aan dek en pragmatisch reageren op de urgente risico’s en zaken die van dag tot dag voor je voeten komen. Nu komt er ook steeds meer de blik naar voren. Wat betekent dit alles voor de lange termijn? Voor het voortbestaan, de koers en visie van jouw bedrijf? Wat is wijsheid?

Bereid nu jouw voorsprong van straks voor
De stressvolle situatie van deze crisis, zorgt er in het algemeen voor dat men vreest voor de lange termijn en op korte termijn gaat denken en handelen. Toch is het juist nu zo belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste balans. Een balans tussen wat nu urgent is, maar ook beseffen dat er een morgen is. Een morgen waarin de wereld weer begint met bouwen in het ‘nieuwe normaal’. Dit is namelijk hét moment om de voorsprong voor dan voor te bereiden. Een strategie te ontwikkelen op het ‘nieuwe normaal’.

De beste strategie voor de toekomst
De vraag die dan direct opspeelt is, ‘wat is de beste strategie?’. Deze vraag is lastig te beantwoorden. Zeker gelet op de vele onbekende factoren. We weten veel niet. Toch is er ook een aantal dingen dat we wel weten, en die ons houvast geven voor de te volgen strategie.

1. Wendbare en veerkrachtige bedrijven hebben voordeel
De kans op overleven in een periode van crisis en chaos, valt of staat bij ons vermogen om onszelf opnieuw uit te vinden en ons aan te passen bij een nieuwe situatie. Dit vraagt om wendbaarheid en creativiteit, maar ook om durf. De durf om vooruit te kijken en zaken, als nodig, opnieuw uit te vinden.

2. We komen hier uit, hoe dan ook.
Als we na het verleden kijken, zien we dat zelfs de zwaarste crisisperiodes en depressies, uiteindelijk slechts kleine dalen zijn in onze samenleving en economie. Daarom is die balans tussen bedreigingen managen en kansen pakken zo belangrijk. Dat maakt je klaar voor de periode na corona.

Technologie helpt je het verschil maken
Tijden van verandering gaan hand in hand met tijden van kansen. Dit fenomeen is goed zichtbaar op het gebied van technologie en digitalisereing. Het technologische landschap is voortdurend onderhevig aan verandering en disruptie. De technologie van vandaag is niet de technologie van morgen. Het is continu in beweging en biedt kansen.

Van operationele efficiëntie tot nieuwe verdienmodellen
In deze crisis kan technologie het verschil maken tussen faillissement, overleven of floreren. Of het nu de noodgedwongen digitale meetings zijn, kostenbesparing door automatisering van je operationele processen of compleet nieuwe start-ups en producten die ontstaan uit het nieuwe normaal. De oplossingen kun je grofweg onderbrengen in drie groepen:

  • Snelle oplossingen voor urgente problemen.
  • Oplossingen voor de lange termijn. Die inspelen op blijvende verandering binnen de branche of organisatie.
  • Korte termijn oplossingen voor urgente problemen die potentie hebben voor de lange termijn.

Technologie en het digitale landschap bieden uitkomst en kansen bij het overleven van de crisis én bij de digitale transformatie van jouw bedrijf voor de lange termijn.

Sparren over de juiste strategie voor jouw bedrijf?
Wij helpen je hier graag bij! Heb je urgente digitale vraagstukken waar je hulp bij kunt gebruiken of wil je sparren over de digitale strategie en mogelijkheden voor de langere termijn? Meld je aan voor een gratis sparringsessie van 1,5uur met twee van onze experts.
Laat hier je contactgegevens achter, dan nemen wij contact met je op.