De usability van je website verdient aandacht. Zeker nu.

Geplaatst op 2020-04-09

Meer dan ooit ervaart jouw (potentiële) klant jouw bedrijf en merk digitaal. Ga eens na, hoe is die ervaring? Is jouw website gebruiksvriendelijk of haken bezoekers af en loop jij conversies mis? Het is tijd om de usability van je website eens onder de loep te nemen. Zeker nu.

Usability?
Bij usability draait het om de gebruiksvriendelijkheid van digitale producten, zoals websites, apps en applicaties. Zijn zij duidelijk en eenvoudig in gebruik en kan de bezoeker eenvoudig zijn/haar doel bereiken en van A naar B komen?

Ontdek waarom jouw bezoeker afhaakt
Als je ziet dat de bezoekersaantallen goed zijn, maar dat het conversiepercentage op je website terugloopt en dat de bezoekers steeds op een bepaalde stap in het pad afhaken of juist een heel ander pad kiezen dan jij zou verwachten, wil je natuurlijk weten waar dat aan ligt. Wat gaat niet goed, waarom volgen zij een ander pad dan jij voor ogen hebt of haken zij af? Antwoorden op deze vragen krijg je via usability tests.

Inzicht door usability test
Tijdens een usability test laat je testpersonen (vanaf 5 personen) opdrachten uitvoeren op jouw website. Denk bijvoorbeeld aan: vraag een brochure aan, doe een aankoop of vind meer informatie over product X. Door het observeren en meten van de uitvoer van deze opdrachten ontdek jij de obstakels die een negatieve impact hebben op de gebruiksvriendelijkheid en die voor frustraties kunnen zorgen.

Gebruikers achter laptop

De gebruiker bepaalt
Het succes van jouw digitale product wordt bepaald door de gebruiker. Zij bepalen of ze het massaal omarmen of links laten liggen. Daarom is het ook zo belangrijk dat je test of zij jouw digitale product ook zo gebruiken als jij voor ogen hebt. Vindt de gebruiker snel en eenvoudig wat hij nodig heeft? Komen zij barrières tegen? Door een usability test kom je hierachter.

Verwachtingen liggen hoger dan ooit
Zeker in deze digitale tijd liggen de verwachtingen qua gebruiksvriendelijkheid hoger dan ooit. We zijn verwend en verwachten dat een digitaal product in ieder geval eenvoudig werkt. Bij teveel obstakels, zijn er immers genoeg alternatieven. Dan zie je de klant niet meer terug. Daarom zijn usability tests tegenwoordig onmisbaar bij de (door)ontwikkeling van digitale producten. En is het de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan!

Aan de slag met de usability van jouw website of app?
Meld je aan voor een usability scan van jouw digitale product. Dan heb jij binnen no-time een overzicht van quick wins waar je direct mee aan de slag kunt. Laat je contactgegevens hier achter, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.