Uber vergroot marktaandeel dankzij hun Progressive Web App

Geplaatst op 2021-05-07

Uber is een mooi voorbeeld van een toonaangevend bedrijf dat gebouwd is op een native app. Wanneer je wel eens gebruik hebt gemaakt van Uber, dan is de kans groot dat je gewend bent om taxiritten aan te vragen via de native Uber app op jouw mobiele telefoon. Toch is de kans groot dat je straks alleen nog maar gebruik maakt van hun Progressive Web App.

Terwijl Uber zich uitbreidt naar nieuwe markten, willen ze alle gebruikers in staat kunnen stellen om snel een rit aan te vragen. Met dit in gedachten, hadden zij een applicatie nodig die door iedereen kan worden gebruikt, ongeacht de locatie, apparaat- en netwerksnelheid. Omdat Uber ook veel wordt gebruikt op plekken waar het internet niet altijd even snel is. Zagen zij al snel in dat een Progressive Web App de ideale oplossing kon bieden die qua functionaliteit de oorspronkelijke applicaties nabootst, maar aanzienlijk lichter was in gebruik.

‘De Progressive Web App van Uber neemt slechts 30kb (!) in beslag om de basisfunctionaliteiten te laten draaien, terwijl de native Uber app al snel 300+ MB nodig heeft.’

De Progressive Web App van Uber (M.uber) neemt slechts 30kb (!) in beslag om de basisfunctionaliteiten te laten draaien, terwijl de native Uber app al snel 300+ MB nodig heeft. Dat betekent dat je de PWA in slechts twee seconden kunt lanceren op apparaten met bijvoorbeeld een 2G-netwerkverbinding. Dit resulteert dat taxichauffeurs, die beschikken over een oudere of minder snelle telefoon en internetverbinding, alsnog toegang kunnen krijgen tot de Uber-services. En dat zowel klanten als chauffeurs ook zonder internet toegang kunnen krijgen tot ritten en het delen van ritten.

M.uber is compatibel met alle moderne browsers en biedt een app-achtige ervaring voor rijders op low-end apparaten, inclusief apparaten die niet worden ondersteund door hun native app. Door deze strategische zet heeft heeft Uber in één klap een groter bereik en kunnen meer gebruikers over de hele wereld een taxi bestellen.

Meer informatie over een PWA?

Heb je vragen over dit PWA voorbeeld of wil je sparren over de mogelijkheden van een Progressive Web App voor jouw bedrijf?

Neem dan contact op met Gert-Jan Bloem via [email protected] of 072-220 1670.