Slimme IoT toepassingen op een rij

Geplaatst op 2019-12-12

Zelfrijdende auto’s en slimme thermostaten zijn de bekende ‘alledaagse’ toepassingen van Internet of Things (IoT). Ook voor B2B is IoT van enorme waarde. Maar waar liggen kansen voor jouw bedrijf? Om je te inspireren wat de mogelijkheden zijn, zetten we hieronder vier slimme IoT toepassingen voor je op een rij. Laat je inspireren door de voorlopers in de markt.

Nog even terug, IoT in een notendop
Kortgezegd kun je met IoT een netwerk van apparaten met elkaar, en met mensen, laten communiceren. De apparaten of machines zijn verbonden met het internet. Sensoren verzamelen continu gegevens en voeren metingen uit, waardoor er een grote hoeveelheid data beschikbaar komt. Die data is de kracht van IoT. De data geeft nauwkeurig inzicht in o.a. productieprocessen, voorraad en de status van machines. Zo worden processen meetbaar, kunnen productieprocessen efficiënter worden ingericht en de productiviteit worden vergroot. Volgens Business Insider zullen organisaties in 2023 ruim 450 miljard dollar investeren in slimme apparaten. Als je als bedrijf mee wilt blijven doen, weet je dus wat je te doen staat.

Slimme toepassingen van IoT
De toepassing van IoT biedt dus grote voordelen en kansen. Om je een beeld te geven van de mogelijkheden, zetten we vier slimme toepassingen voor je op een rij.

 • Leverancier cv-ketels: dienstverlening naar next level
  Waar de leverancier van cv-ketels voorheen echt puur de leverancier was van de ketels, is dat nu gewijzigd naar een dienstverlener van warmte. Op afstand kunnen ze zien hoe een cv-ketel presteert. En niet van één ketel, nee van tienduizenden producten. Dat levert een bak aan data en inzicht op. Door de monitoring en controle op afstand en de voorspellende waarde van de data, kan preventief onderhoud worden gepleegd, gaan ketels langer mee en wordt de klant bedient met de garantie op warmte. Dit voorbeeld is te vertalen naar allerlei toepassingen. Zo kun je als leverancier van bijvoorbeeld filters, de status en noodzaak tot onderhoud op afstand monitoren. Zo weten jouw servicemonteurs vanuit jullie kantoor precies wanneer en waar onderhoud nodig is. Dat scheelt hen aaridg wat (onnodige) controleritjes naar de klant.

 • GGZ Zorg: behandeling op afstand via E-health oplossing
  Ook voor de verbetering van de gezondheidszorg biedt de toepassingen van IoT talrijke kansen. Zo zag De Waag, het grootste GGZ centrum in Nederland, kansen om de behandelkwaliteit van cliënten met agressieproblemen te verbeteren via een E-health oplossing. Samen met hen ontwikkelden wij de GRIP-app. Een applicatie die verbonden is met wearables zoals hartslagsensoren in een pols- of borstband. Als de stress of boosheid van een cliënt oploopt, geeft de GRIP-app een signaal af, waarna de cliënt direct een passende oefening ontvangt om rustig te worden. Behandelaren hebben inzicht via een dashboard en kunnen de behandelingen aanpassen waar nodig. Zo verbreedt de behandeling zich tot buiten de behandelkamer. Meer informatie over de GRIP-app lees je hier.

 • Logistiek: realtime inzicht in locatie containers
  Ook in de logistiek veel voorbeelden van slimme toepassingen. Zo voorzag Van Happen Containers, in samenwerking met KPN, haar containers van sensoren die gekoppeld zijn aan het KPN LoRa-netwerk. Daardoor is realtime duidelijk waar die containers staan en hoe lang ze daar al staan. Zeer waardevolle informatie voor het zo efficiënt mogelijk inzetten en plaatsen van containers.

Toepassing IoT in tuinbouw
 • Tuinbouwsector: maximale productie met minimale input
  Ook de tuinbouwsector zet in op slimme toepassingen van IoT. Zo biedt Green Simplicity Led Research cellen aan tuinders, waarmee tuinders klimaatcellen en sensoren kunnen aansturen. Hiermee kunnen zij experimenten uitvoeren op planten en gewassen en onderzoeken welke hoeveelheid water, licht en grondstoffen de maximale productie oplevert. Via deze experimenten halen zij een schat aan data op, waarmee zij analyses kunnen uitvoeren en toekomstige keuzes op kunnen baseren. Hier lees je meer informatie over deze toepassing.

Benut de kansen
Benieuwd hoe jij de kansen van IoT kunt vertalen naar toepassingen voor jouw bedrijf? Neem gerust contact met me op via [email protected] of
072- 220 1670. Ik help je graag verder om de mogelijkheden voor jouw bedrijf in kaart te brengen.