Teamgevoel behouden op afstand? Onze vijf learnings!

Geplaatst op 2020-04-14

Week vier van het 'werken op afstand' zit erop. In het begin was het wennen en aanpassen, maar nu hebben we toch aardig onze draai gevonden. Hoe we dat doen en ervoor zorgen dat we het teamgevoel vasthouden? Linn vertelt het je en deelt haar vijf learnings van de afgelopen periode.

1. Plan dagelijkse teammeetings
Je collega's en het teamgevoel zijn een belangrijk onderdeel van je werk. Nu ieder teamlid thuis zit, is het belangrijk om de ontmoetingen en het contact te blijven organiseren en dus in te plannen. Zo houd je het team bij elkaar en gaat het teamgevoel niet verloren. Wij starten iedere dag met een online 'daily', waarin we de dag opstarten en to do's en afhankelijkheden bespreken. Inclusief de bijbehorende kantoorhumor natuurlijk. Dit doen we iedere maandag iets uitgebreider in onze weekly. Een fijn begin van de week!

2. Maak gebruik van handige digital tools
Digitale tools zijn onmisbaar om in deze tijd toch contact te houden. Hieronder drie tools die wij veel gebruiken in ons werk en goed bevallen.

  • Slack: Al jaren gebruiken we deze tool, en zeker nu is het onmisbaar voor de interne communicatie. Slack is een handige chattool, waarmee je eenvoudig kunt samenwerken in groepen en teams. Ook voor onze interne videocalls gebruiken we Slack.

  • Zoom: De veelgebruikte tool voor online meetings. Handig, want daardoor zijn klanten en relaties ook gewend om ermee te werken. Het is eenvoudig in gebruik en alle basisfuncties die je nodig hebt voor je online meetings zitten erin.

  • Miro: Een whiteboard-tool voor digitale brainstorm- of creatieve sessies. Je kunt het whiteboard delen met je teamgenoten.

Teammeeting digitaal

3. Verhuis je kantoor naar huis
De eerste week werkte ik nog aan mijn keukentafel en zat ik aan mijn keukenstoel. Ergonomisch niet echt verantwoord. Dat voelde ik, net als andere collega's, toch al snel in rug en nek. Toen we merkten dat deze situatie echt wel een tijd kan duren, heb ik mijn bureaustoel en grote scherm van kantoor gehaald. Dat is echt een verademing. Het geeft veel meer energie en zorgt ervoor dat ik het de komende weken ook fysiek goed vol kan houden.

4. Work hard. Play hard.
Nu we op afstand zitten is het ook belangrijk om de leuke en informele meetings en gelegenheden te organiseren. Normaal ontstaan die momenten misschien iets spontaner, doordat je toch al bij elkaar zit. Nu vraagt dat iets meer afstemming. Zo hielden wij een digital vrijmibo en ontvingen we ons borrelpakket een paar dagen van tevoren thuis. Ontzettend leuk en goed voor de groepsspirit!

Uitnodiging van eerdere Moose vrijmibo

5. Lukt het niet? Morgen weer een nieuwe dag
Sommige dagen is de focus ver te zoeken. De eerste weken kon ik hier soms flink van balen, wat niet helpt om gemotiveerd te blijven. Nu kan ik dat veel meer loslaten. Lukt het niet? Dan ga ik even een wandeling maken buiten of wat anders doen. Dan kan ik daarna weer met energie aan de bak. En als het me dan nog niet lukt, jammer dan, dan is er morgen weer een dag om met frisse energie aan de bak te gaan!