Op zoek naar focus: de Pomodoro methode

Geplaatst op 2020-04-02

Fulltime thuis werken is best even wennen. In de zoektocht naar focus, besloot Justin het eens over een ander boeg te gooien. Hij probeerde de Pomodoro werkmethode uit. Vond hij via deze methode inderdaad meer focus? En is het een must-try voor anderen? Justin vertelt het ons.

De Pomodoro techniek in 't kort
Justin: 'De Pomodoro methode is een tijdmanagement methode, die in de jaren ‘80 werd bedacht door Francesco Ririllo. Het is een methode om in vaste tijdsblokken (25 minuten) geconcentreerd te werken, afgewisseld met 5 minuten pauze. De belofte is dat het je focus en concentratievermogen verbetert.

De basis van deze techniek bestaat uit:

  • Een lijst met taken die je gaat doen vandaag
  • Een timer
  • Vier blokken van 25 minuten geconcentreerd werken, afgewisseld met vijf minuten pauze
  • Na 4 blokken geconcentreerd werken, een langere pauze van 15-30 minuten
Timer in de aanslag

Aan de slag!
Yes, ik was er klaar voor. Dat ging een lekkere productieve dag worden. Zin in! De spirit zat er goed in toen ik begon. Gewapend met een timer en een to do lijst voor de dag ging ik aan de slag.

Passen en meten
Concentratieblok 1 verliep volgens plan. Ik ging lekker aan de slag en voor ik het wist waren de 25 minuten om. Tijdens blok 2 en 3 sloeg mijn enthousiasme echter om naar enige frustratie. Het was nogal een rommelige dag met veel verschillende taken en een aantal calls tussendoor. Dit paste totaal niet bij de structuur van 25 minuten werk - 5 minuten pauze.

Óf de call doorkruiste precies het tijdsblok óf ik moest middenin een taak geforceerd een pauze houden van 5 minuten terwijl ik er net lekker in zat. Dat werkte niet prettig en het voelde wat kunstmatig om mijn werk dan precies te passen en meten in die blokken. Niet erg productief dus.

De doorzetter wint
Na de lunch probeerde ik me te herpakken, want hé, zo makkelijk laat ik mij natuurlijk niet uit het veld slaan. Toch moest ik al snel concluderen dat de Pomodoro methode niet paste bij mijn werk van die dag. Ik denk wel dat dit op andere dagen anders kan zijn. Op een dag waar ik minder overleg heb en meer geconcentreerd aan een of twee taken werk, denk ik dat het heel goed kan werken.

Zeker het proberen waard
Ook al was mijn eerste ervaring niet heel positief, ik ga het de komende weken zeker vaker proberen. Al is het al om te ervaren wanneer het wel of niet past. En wat ik krachtig vind aan deze methode is dat je heel bewust bent van je werk en de tijd waarin je dat wilt uitvoeren. Dat geeft rust en focus. Dus wat mij betreft is het zeker het proberen waard. En je komt er natuurlijk maar op één manier achter of het voor jou werkt, door het te proberen. Succes!'