Leren en experimenteren tijdens de Moose ambitieplannenweek

Geplaatst op 2023-08-25

Bij Moose krijgen we als collega’s veel ruimte voor onze persoonlijke ontwikkeling. We besteden 10% van onze werkuren aan ons individuele ambitieplan. Dit plan stelt elke collega jaarlijks op en is afgestemd op zowel onze eigen behoeften als op de kernwaarden en doelen van de organisatie.

Zo creëren we een win-winsituatie, waarin zowel de organisatie als de medewerkers groeien. Daarnaast zorgen deze uren voor een gezonde afwisseling in het werk, waardoor we scherp blijven in de uren waarin we in volle focus werken aan de producten voor onze klanten.

In het ambitieplan formuleer je 5 doelen waar je dat jaar aan wilt werken. Deze doelen zet je om in concrete projecten die je een voor een oppakt. De voortgang hiervan staat maandelijks op de agenda tijdens de one-to-one gesprekken met je leidinggevende. Zo heb je een mooie stok achter de deur en raken de projecten niet op de achtergrond.

Hoewel het streven is om wekelijks aan het ambitieplan te werken, lukt dit in de praktijk niet altijd, want de platformen en applicaties van onze klanten moeten blijven draaien, de deadlines moeten gehaald worden, en we willen kunnen inspelen op onverwachte verzoeken vanuit onze opdrachtgevers. Daarom hebben we onlangs een week vrij gepland om gezamenlijk aan ons ambitieplan te werken. Dit resulteerde in een inspirerende week, afgesloten met een gezellig uitje!

Zoals gebruikelijk startte de maandagochtend met de weekstart, met een update aan het team over de lopende klantprojecten en wat er voor de komende periode op stapel staat. Ook komt elke collega kort aan de beurt met een individuele terug- en vooruitblik. Na de weekstart kon iedereen direct aan de slag met zijn of haar eigen project. Waar de een met de neus in de boeken zat, was de ander aan het experimenteren met nieuwe tools, en weer een ander aan het brainstormen over het implementeren van bepaalde werkprocessen.

Presentatie over Apple Vision Pro

Om ervoor te zorgen dat we niet elk op ons eigen eilandje zaten, hebben we de lunch die week omgedoopt tot presentatiemoment, waarbij een van de collega's iets over diens lopende project(en) kon delen met het team. Gezien het persoonlijke karakter van het ambitieplan, was dit vrijblijvend en laagdrempelig. Zo waren er presentaties over het verbeteren en automatiseren van ons testproces en over Kubernetes, een deel van de infrastructuur die we gebruiken voor producten die uit verschillende componenten bestaan. Ook hadden we een boeiende discussie over Agile werken.

Aan het einde van de week waren we allemaal flink geïnspireerd door onze eigen voortgang en elkaars projecten - wat ook weer ten goede komt van onze klanten. De vrijdagmiddagborrel was deze week wat langer en vond plaats op het water. We werden voor de deur opgehaald door een grote sloep met schipper, voorzien van een muziekje en ieders favoriete drankje. Zo werd het, tijdens een van de warmste weken van het jaar, een heerlijk vaartochtje over het kanaal en door de binnenstad van Alkmaar. Gezellig!

Teamuitje bootje varen 2023