Boekentips - voor tijdverdrijf of afleiding in deze onzekere tijden

Geplaatst op 2020-03-19

In deze onzekere tijden kan een boek goede afleiding bieden of tijdverdrijf zijn. Ik vroeg een aantal collega's naar hun boekentips. Van boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en business tot verhalen om in te verdwijnen.

**7 habits of highly effective people- Stephen Covey **
Robin: "Ook al is dit boek al vrij oud, het is ook nu nog heel relevant en toepasbaar. De inzichten en eigenschappen zijn niet trend- of tijdsgebonden. Het boek helpt je een leven te leiden op een echt effectieve manier. Wat ik fijn vind is dat de theorie ook echt toepasbaar is in het dagelijks leven."

The 4 hour work week - Timothy Ferriss
Sander: "Een inspirerend boek, dat je meeneemt in de wereld van concepting, efficiëntie en het 'gewoon doen'- principe. Beste les is misschien wel om side-projects niet te schuwen, en hierin altijd dicht bij jezelf te blijven."

**Wij is belangrijker dan Why - Paul van Schaik, Alfred Schmits, Dennis Stout **
Linn: "Leuk om te lezen hoe het NS lukte om de reizigerstevredenheid te verbeteren door een vernieuwende aanpak. Zij kozen voor een aanpak waarin zij de medewerkers centraal zetten. Interessant om te lezen hoe de lean werkwijze daarin hielp. Mega inspirerend en mooie inzichten, zeker een aanrader!"

Stapel boeken - boekentips

A Short History of Nearly Everything - Bill Bryson
Niels: "Een toegankelijk en grappig geschreven boek over zo’n beetje alles, uit wetenschappelijk oogpunt. Over de oerknal, hoe ze weten dat de aarde van binnen warm en vloeibaar is of over hoe atomen zijn opgebouwd. En dat alles omringd door grappige anekdotes over de mensen die de ontdekkingen doen. Je hoeft absoluut geen bèta te zijn om dit boek te lezen."

Deel nooit het verschil - Chris Voss met Tahl Raz
Monique: "Het kijkje achter de schermen bij de FBI onderhandelingen, is al een reden om dit boek te lezen! De schrijver vertelt over adembenemende situaties, waar hij als FBI-onderhandelaar een cruciale rol speelde. Deze ervaringen zijn de basis voor zijn theorie en tips over de beste manier om te onderhandelen. Dat doen we namelijk vaker dan je denkt. Op werkgebied, maar ook in dagelijkse situaties met je partner of in de winkel. Vermakelijk en leerzaam tegelijk!"

En tenslotte...
deel ik graag nog één van de bijbels in ons dagelijks werk, Lean Start-up van Eric Ries.

In dit boek (of deze methode) past Eric Ries het Lean-denken toe op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten (innovatie). Met deze methode voorkom je dat je tijd, geld en andere resources verspilt. De basis draait om klein starten, de juiste dingen meten, het product aanpassen en opnieuw testen. En zo door. Een bewezen effectieve methode, die niet alleen toepasbaar blijkt in het werk, maar ook in het dagelijks leven.