Hoe bepaal je het Minimum Viable Product van jouw platform?

Geplaatst op 2021-05-22

Voordat je een Minimum Viable Product (MVP) van jouw platform gaat ontwikkelen, moet je weten aan welke criteria het moet voldoen en hoe je deze criteria eenvoudig in kaart kunt brengen. Ik leg graag uit hoe je dit zelf kunt doen.

In mijn vorige artikel heb ik uitgebreid beschreven wat een Minimum Viable Product is. Het is nu tijd om te bepalen welke functionaliteiten wel en niet in jouw MVP komen. Ik adviseer hierbij om functionaliteiten voor je MVP te kiezen op basis van ratio en niet op emotie. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat ongeveer 64% van alle functionaliteiten in digitale producten nooit (45%) of nauwelijks (19%) gebruikt wordt. En dat terwijl deze 64% aan functionaliteiten wel bedacht en ontwikkeld zijn. Dit gegeven maakt het extra belangrijk om kritisch te zijn op welke functionaliteiten je wel en niet opneemt in je MVP.

Hoe bepaal je welke functionaliteiten jouw MVP vertegenwoordigen?

Een goed MVP draait om de basis van jouw idee en dient sterk gefocust te zijn. Het MVP is ontworpen op basis van de behoeften van de eindgebruiker en helpt de gebruiker om een duidelijk gedefinieerd probleem op een eenvoudige wijze op te lossen. Om te bepalen wat onderdeel moet zijn van je MVP en wat daarbuiten valt, doorloop je de volgende stappen:

  • Definieer het hoofddoel van jouw platform
  • Bepaal je doelgroep
  • Breng de stappen en taken van de gebruiker in kaart
  • Bepaal de functionaliteiten en voordelen
  • Sorteer en prioriteer de functionaliteiten

Definieer het hoofddoel van jouw platform

Start met het vaststellen van het probleem dat jij met jouw platform wilt oplossen. En bepaal welke behoeften gebruikers met jouw platform kunnen vervullen.

Stel je wil een platform opzetten om gepensioneerde docenten te koppelen aan basisscholen in het geval een basisschool met verzuim heeft te maken. Het hoofddoel van je MVP zou dan kunnen zijn:

Een basisschool moet een vervanger voor de klas kunnen boeken in het geval van verzuim.

Bepaal je doelgroep

Je wil jouw platform uiteindelijk aanbieden aan gebruikers. Het is daarom belangrijk om de gebruiker centraal te stellen en in kaart te brengen welke doelgroep jij wil bedienen. Om te bepalen wie jouw doelgroep is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Voor welke groep mensen zou mijn platform het meest waardevol zijn?
  • Wie en wat is hij/zij? Denk aan naam, leeftijd, geslacht, interesses, functie, etc.
Personas voor Minimum Viable Product

Breng de stappen en taken van de gebruiker in kaart

Nu je scherp hebt wie je wil bedienen met je platform, is de volgende stap om in kaart te brengen wat deze personen voor taken uit moeten voeren zodat ze jouw platform kunnen gebruiken om hun hoofddoel te bereiken. Start eerst met het in kaart brengen van de grote stappen per gebruiker die naar het hoofddoel leiden. Dit kan er als volgt uitzien:

Pad van gebruiker voor Personas voor Minimum Viable Product

Vervolgens ga je per stap de taken en pijnpunten in kaart brengen. Ik breng dit voor onze opdrachtgevers in kaart door 1-op-1 interviews af te nemen met potentiële eindgebruikers. Tijdens deze interviews is het voornamelijk belangrijk stil te staan bij de taken die zij moeten en willen doen en de pijnpunten in bepaalde situaties. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

  • Welke essentiële taken wil de gebruiker per stap uitvoeren?
  • Hoe voeren zij deze taken nu uit?
  • Wat zijn de pijnpunten en uitdagingen waar zij nu tegenaan lopen?
  • In welke situatie bevindt de gebruiker zich?
  • Waar ergeren zij zich aan voor of tijdens het uitvoeren van deze taken?
  • Welke voordelen en resultaten wil de gebruiker ermee bereiken?
  • Wanneer zijn je gebruikers tevreden?

Ik adviseer de volgende zinsopbouw te gebruiken per gebruiker bij het beantwoorden van bovenstaande vragen:

Wanneer (situatie) wil ik… (actie) zodat… (verwachte uitkomst)

De lijst kan er uiteindelijk als volgt uit komen te zien:

Dit gaat om de stap ‘Docent kiezen’

  • Wanneer ik een docent wil kiezen, wil ik kunnen filteren op datum, zodat ik beschikbare docenten kan kiezen voor een specifieke dag.
  • Wanneer ik een docent wil kiezen, wil ik meer informatie over deze docent kunnen inzien, zodat ik kan bepalen of deze docent past bij mijn klas.
  • Wanneer ik een docent wil kiezen, wil ik in contact kunnen treden, zodat ik enkele vragen kan stellen aan de docent.
Postits voor taken van personas voor Minimum Viable Product

Bepaal de functionaliteiten en voordelen

Je hebt je doelgroep scherp en je hebt in kaart gebracht welke pijnpunten zij hebben en welke taken je gebruikers willen uitvoeren. Het is nu tijd om te bepalen welke functionaliteiten en voordelen je met jouw platform wilt gaan bieden. Let op dat je per taak en pijnpunt minimaal één functionaliteit bedenkt en schrijf deze op post-its. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

  • Hoe kan ik de gebruiker helpen om zijn gewenste taak of pijnpunt te vervullen?
  • Wat is er minimaal nodig om de gebruiker tevreden te maken?
  • Hoe kan ik iets extra’s bieden om de gebruiker te verrassen?
Functionaliteiten bepalen voor Personas voor Minimum Viable Product

Sorteer en prioriteer de functionaliteiten

Inmiddels heb je een uitgebreid overzicht van functionaliteiten die jouw gebruikers helpen om in hun taken te voorzien en hun pijnpunten weg te nemen. En nu komt het onderdeel wat veel bedrijven lastig vinden: zoveel mogelijk functionaliteiten van je lijst schrappen en vaststellen wat écht onderdeel moet zijn van de eerste versie van je platform. Dus net genoeg functionaliteiten zodat gebruikers hun hoofddoel kunnen behalen en jou van feedback kunnen voorzien.

Om te sorteren kun je per functionaliteit een aantal vragen stellen:

  • Draagt deze functionaliteit bij aan het behalen van het hoofddoel?
  • Kan de gebruiker zijn belangrijkste taken vervullen zonder deze functionaliteit?
  • Kan mijn platform functioneren zonder deze functionaliteit?
  • Kan ik deze functionaliteit ook later toevoegen?
  • Hoeveel waarde zal deze functionaliteit bieden voor de gebruiker?
  • Hoeveel gebruikers gaan deze functionaliteit gebruiken?
Prioriteit bepalen voor Personas voor Minimum Viable Product

Jouw MVP in kaart

Nu je alle functionaliteiten hebt gesorteerd, heb je jouw MVP in kaart gebracht. Als het goed is heb je namelijk de noodzakelijke functionaliteiten bovenaan staan en de minder belangrijke onderaan. Onthoud hierbij dat je MVP de allerkleinste, meest minimale, snelst te creëren versie van jouw platform moet zijn die jou in staat stelt om de meest urgente vraag te beantwoorden: Waar heeft mijn doelgroep behoefte aan?

In dit genoemde voorbeeld willen we met dit MVP zo snel en goedkoop mogelijk testen of basisscholen behoefte hebben aan een platform met als doel: een vervanger voor een klas te boeken in het geval van verzuim.

Door het platform snel en met een minimum aan functionaliteiten beschikbaar te maken voor basisscholen en gepensioneerde docenten, stelt jou dat in staat om feedback van hen te verzamelen en te testen of de basis van jouw platform goed in elkaar zit. Als dat het geval is, kun je met de feedback van jouw gebruikers het platform stap voor stap doorontwikkelen en testen of de minder belangrijke functionaliteiten van waarde kunnen zijn voor de gebruikers. Zo blijf je altijd in ontwikkeling en kun je jouw gebruikers continu voorzien van verbeteringen aan het platform.

Meer weten?

Wil je meer weten over de voordelen van een MVP voor jouw organisatie? Of hoe je tot een MVP van jouw platform of applicatie komt? Laat hier een bericht achter, dan nemen we contact met je op.