Hoe bepaal je het Minimum Viable Product van jouw applicatie?

Geplaatst op 2021-01-21

Voordat je een Minimum Viable Product (MVP) van jouw applicatie gaat ontwikkelen, moet je weten aan welke criteria het moet voldoen en hoe je deze criteria eenvoudig in kaart kunt brengen. Ik leg graag uit hoe je dit zelf kunt doen.

In mijn vorige artikel heb ik uitgebreid beschreven wat een Minimum Viable Product is. Het is nu tijd om te bepalen welke functionaliteiten wel en niet in jouw MVP komen. Ik adviseer hierbij om functionaliteiten voor je MVP te kiezen op basis van ratio en niet op emotie. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat ongeveer 64% van alle functionaliteiten in digitale producten nooit (45%) of nauwelijks (19%) gebruikt wordt. En dat terwijl deze 64% aan functionaliteiten wel bedacht en ontwikkeld zijn. Dit gegeven maakt het extra belangrijk om kritisch te zijn op welke functionaliteiten je wel en niet opneemt in je MVP.

Hoe bepaal je welke functionaliteiten jouw MVP vertegenwoordigen?

Een goed MVP draait om de basis van jouw idee en dient sterk gefocust te zijn. Het MVP is ontworpen op basis van de behoeften van de eindgebruiker en helpt de gebruiker om een duidelijk gedefinieerd probleem op een eenvoudige wijze op te lossen. Om te bepalen wat onderdeel moet zijn van je MVP en wat daarbuiten valt, doorloop je de volgende stappen:

 • Definieer het hoofddoel van jouw applicatie
 • Bepaal je doelgroep
 • Breng de stappen en taken van de gebruiker in kaart
 • Bepaal de functionaliteiten en voordelen
 • Sorteer en prioriteer de functionaliteiten

Definieer het hoofddoel van jouw applicatie

Start met het vaststellen van het probleem dat jij met jouw applicatie wilt oplossen. En bepaal welke behoeften gebruikers met jouw applicatie kunnen vervullen.

Stel je bent een bank en je wil het bankieren voor jouw klanten makkelijker en leuker maken. Het hoofddoel van je MVP zou dan kunnen zijn:

Klanten moeten eenvoudig én op elk gewenst moment betalingen kunnen uitvoeren via hun smartphone.

Bepaal je doelgroep

Je wilt je applicatie uiteindelijk aanbieden aan gebruikers. Dit kunnen externe gebruikers (klanten) zijn, of bijvoorbeeld medewerkers in het geval van een bedrijfsapplicatie. Het is daarom belangrijk om de gebruiker centraal te stellen en in kaart te brengen welke doelgroep jij wil bedienen. Om te bepalen wie jouw doelgroep is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Voor welke groep mensen zou mijn applicatie het meest waardevol zijn?
 • Wie en wat is hij/zij? Denk aan naam, leeftijd, geslacht, interesses, functie, etc.
Persona's

Breng de stappen en taken van de gebruiker in kaart

Nu je scherp hebt wie je wilt bedienen met je applicatie, is de volgende stap om in kaart te brengen wat deze personen voor taken uit moeten voeren zodat ze jouw applicatie kunnen gebruiken om hun hoofddoel te bereiken. Start eerst met het in kaart brengen van de grote stappen per gebruiker die naar het hoofddoel leiden. Dit kan er als volgt uitzien voor een particuliere klant:

Pad

Vervolgens ga je per stap de taken en pijnpunten in kaart brengen. Ik breng dit voor onze opdrachtgevers in kaart door 1-op-1 interviews af te nemen met potentiële eindgebruikers. Tijdens deze interviews is het voornamelijk belangrijk om stil te staan bij de taken die zij moeten en willen uitvoeren en hun pijnpunten in bepaalde situaties. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

 • Welke essentiële taken wil de gebruiker per stap uitvoeren?
 • Hoe voeren zij deze taken nu uit?
 • Wat zijn de pijnpunten en uitdagingen waar zij nu tegenaan lopen?
 • In welke situatie bevindt de gebruiker zich?
 • Waar ergeren zij zich aan voor of tijdens het uitvoeren van deze taken?
 • Welke voordelen en resultaten wil de gebruiker ermee bereiken?
 • Wanneer zijn je gebruikers tevreden?

Ik adviseer de volgende zinsopbouw te gebruiken per gebruiker bij het beantwoorden van bovenstaande vragen:

Wanneer (situatie) wil ik… (actie) zodat… (verwachte uitkomst)

De lijst kan er uiteindelijk als volgt uit komen te zien:

Dit gaat om de stap ‘Betaalopdracht aanmaken’

 • Wanneer ik een betaalopdracht aanmaak, wil ik mijn adresboek kunnen raadplegen, zodat ik een contactpersoon kan selecteren waar ik geld naar wil overmaken.
 • Wanneer ik een betaalopdracht aanmaak, wil ik een betaaldatum kunnen invullen, zodat ik mijn betaalopdracht kan inplannen op een later moment.
 • Wanneer ik een betaalopdracht aanmaak, wil ik een einddatum kunnen invullen, zodat ik terugkerende betalingen kan inplannen.
 • Wanneer ik een betaalopdracht aanmaak, wil ik een betaalverzoek kunnen aanmaken, zodat ik andere mensen kan uitnodigen om mij te betalen.
Post-its

Bepaal de functionaliteiten en voordelen

Je hebt je doelgroep scherp en je hebt in kaart gebracht welke pijnpunten zij hebben en welke taken je gebruikers willen uitvoeren. Het is nu tijd om te bepalen welke functionaliteiten en voordelen je met jouw applicatie wilt gaan bieden. Let op dat je per taak en pijnpunt minimaal één functionaliteit bedenkt en schrijf deze op post-its. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

 • Hoe kan ik de gebruiker helpen om zijn gewenste taak of pijnpunt te vervullen?
 • Wat is er minimaal nodig om de gebruiker tevreden te maken?
 • Hoe kan ik iets extra’s bieden om de gebruiker te verrassen?
Functies

Sorteer en prioriteer de functionaliteiten

Inmiddels heb je een uitgebreid overzicht van functionaliteiten die jouw gebruikers helpen om in hun taken te voorzien en hun pijnpunten weg te nemen. En nu komt het onderdeel wat veel bedrijven lastig vinden: zoveel mogelijk functionaliteiten van je lijst schrappen en vaststellen wat écht onderdeel moet zijn van de eerste versie van je applicatie. Dus net genoeg functionaliteiten zodat gebruikers hun hoofddoel kunnen behalen en jou van feedback kunnen voorzien.

Om te sorteren kun je per functionaliteit een aantal vragen stellen:

 • Draagt deze functionaliteit bij aan het behalen van het hoofddoel?
 • Kan de gebruiker zijn belangrijkste taken vervullen zonder deze functionaliteit?
 • Kan mijn platform functioneren zonder deze functionaliteit?
 • Kan ik deze functionaliteit ook later toevoegen?
 • Hoeveel waarde zal deze functionaliteit bieden voor de gebruiker?
 • Hoeveel gebruikers gaan deze functionaliteit gebruiken?
Matrix

Jouw MVP in kaart

Nu je alle functionaliteiten hebt gesorteerd, heb je jouw MVP in kaart gebracht. Als het goed is heb je namelijk de noodzakelijke functionaliteiten bovenaan staan en de minder belangrijke onderaan. Onthoud hierbij dat je MVP de allerkleinste, meest minimale, snelst te creëren versie van jouw applicatie moet zijn die jou in staat stelt om de meest urgente vraag te beantwoorden: Waar heeft mijn doelgroep behoefte aan?

In dit genoemde voorbeeld willen we zo snel mogelijk een eerste versie van de applicatie live hebben met als doel: klanten de mogelijkheid bieden om eenvoudig én op elk gewenst moment betalingen uit te voeren via hun smartphone.

In dit voorbeeld zouden wij adviseren om de applicatie eerst met een minimum aan functionaliteiten beschikbaar te maken voor particuliere klanten. Door functionaliteiten als betalingen kunnen inplannen en betaalverzoeken aanmaken naar fase 2 te verplaatsen. Dit stelt jou in staat om zo snel mogelijk feedback te verzamelen onder particuliere klanten en te testen of de basis van jouw applicatie goed in elkaar zit. Als dat het geval is, kun je met de feedback van jouw gebruikers de applicatie stap voor stap doorontwikkelen en testen of de minder belangrijke functionaliteiten van waarde kunnen zijn voor de gebruikers. Zo blijf je altijd in ontwikkeling en kun je jouw gebruikers continu voorzien van verbeteringen aan de applicatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over de voordelen van een MVP voor jouw organisatie? Of hoe je tot een MVP van jouw applicatie komt? Laat hier een bericht achter, dan nemen we contact met je op.