Waarom gebruiksvriendelijke software het werkplezier vergroot en kosten bespaart

Geplaatst op 2024-05-10

Waar nieuwe technologieën de komst van gebruiksvriendelijke software toegankelijker maken, zijn het de nieuwe generatie werknemers die steeds hogere eisen stellen aan de gebruikservaring van de software die zij tijdens hun werk gebruiken en bedrijven overtuigen om op deze mogelijkheden in te spelen.

Het gebruiksgemak dat grote organisaties als Netflix, Spotify en Apple bieden is voor veel werknemers de norm geworden. Zoals directeur zakelijk Herman Tange van ING ooit zei: ‘De laatste en beste ervaring bij bedrijf A, wordt de minimale standaard voor bedrijf B’. Zelfs vanaf het eerste gebruik.

De ‘gebruiksvriendelijkheid’ van software is een term die je daarom steeds vaker hoort bij zowel consumenten als medewerkers. Gebruiksvriendelijke software vergroot namelijk het gemak van de toegang tot en het gebruik van die software. In de digitale wereld wordt dit meestal met de term ‘usability’ aangeduid. Niet alleen het ontwerp van software bepaalt de gebruiksvriendelijkheid, maar ook de functionaliteiten en de wijze waarop informatie wordt getoond en op welk moment.

Of software gebruiksvriendelijk is, wordt gemeten aan de hand van verschillende criteria, waaronder:

  • Hoe snel kan een gebruiker een taak of handeling verrichten (bijvoorbeeld het aantal clicks of schermen die je moet doorlopen)?
  • Is het makkelijk voor de gebruiker om bij het eerste gebruik vertrouwd te raken met de software en hier vervolgens ook bekwaam mee om te gaan?
  • Is het makkelijk voor gebruikers om hun doel te bereiken met de software?
  • Is het net zo makkelijk om de software opnieuw te gebruiken als de eerste keer?

Wanneer software een goede gebruikerservaring biedt, levert dat organisaties 4 belangrijke voordelen op, namelijk:

Het vermindert frustratie en verhoogt werkplezier

Een goede gebruikerservaring vermindert de frustratie van een “niet werkend systeem”. We zijn allemaal wel bekend met software die niet naar behoren werkt en de frustratie die daarbij komt kijken. Schermen die niet overzichtelijk zijn waardoor je de juiste informatie niet gemakkelijk kan vinden of op meerdere plaatsen informatie moeten zoeken wat tijdrovend is. Maar denk ook aan de snelheid van de software waardoor het uitvoeren van handelingen veel tijd kost. Een optimale gebruikerservaring helpt om gegevens in het juiste formaat in te voeren en repetitieve en foutgevoelige taken te automatiseren. Dankzij realtime gegevensvalidatie worden fouten of inconsistenties direct gesignaleerd en onmiddellijk gecorrigeerd. Dit resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen en verhoogt het werkplezier van jouw mensen.

Het bevordert zelfontwikkeling en aantrekken van nieuw talent

Een gebruiksvriendelijke software ondersteunt jouw medewerkers in hun werkzaamheden waardoor zij hun werk sneller en gemakkelijker kunnen verrichten. Hierdoor kunnen jouw mensen zich focussen op werkzaamheden waar zij goed in zijn en in uitgedaagd worden, waardoor hun functioneren en ontwikkeling substantieel verbetert. Dit spreekt de nieuwe generatie enorm aan, en zo kun je weer makkelijker talent aantrekken.

Een verbeterde productiviteit

Door te investeren in een goede usability van je software, verhoog je de productiviteit van je medewerkers doordat zij hun taken sneller en gemakkelijker kunnen uitvoeren. Dit biedt vele voordelen, waaronder meer werk in dezelfde tijd verrichten, het verkorten van doorlooptijden in een logistiek proces of vlotter je klanten kunnen bedienen omdat je snel en gemakkelijk de juiste informatie kunt raadplegen. Omdat data en informatie op een overzichtelijke manier wordt gepresenteerd en toegankelijk wordt gemaakt, kunnen medewerkers hun taken sneller, makkelijker en efficiënter uitvoeren.

Het verhoogt de adoptie en vermindert de kosten voor training en implementatie

Een goede usability zorgt voor een lage leercurve waardoor de software eerder in gebruik genomen kan worden. Medewerkers begrijpen namelijk sneller en gemakkelijker hoe ze met de software moeten werken, omdat deze intuïtief en logisch werkt. Dit resulteert erin dat de software sneller en succesvoller geïmplementeerd wordt binnen jouw organisatie en de daarbij benodigde training- en implementatiekosten aanzienlijk lager zijn ten opzichte van minder gebruiksvriendelijke software.

Ik ben Bas Plomp.

Wekelijks schrijf ik over uitdagingen van organisaties op gebied van bedrijfssoftware, en over de eventuele voordelen en oplossingen die bedrijfssoftware kan bieden.

Heb je een strategisch vraagstuk of wil je een keer van gedachten wisselen? Neem dan telefonisch contact met me op via 06 27 38 15 10 of stuur mij een e-mail naar [email protected].