Steeds meer organisaties schaffen de klassieke bureaupitch af. Waarom?

Geplaatst op 2019-04-25

Een briefing opstellen aan bureaus, het kan je flink wat tijd kosten. Jij beschrijft alles tot in detail en verwacht in de bureaupitches vooral een voorstel voor de aanpak en kosten. Wel zo makkelijk, toch? Toch zien we dat veel organisaties kiezen voor een andere en slimmere aanpak. Gert-Jan vertelt meer.

Gert-Jan: "Wij hebben het geluk dat wij regelmatig worden uitgenodigd voor een pitch. Enkele maanden geleden nog. Ik kan het mij nog goed herinneren. Samen met mijn compagnon hadden we ons flink ingelezen in de bureaupitch van de betreffende organisatie. Zo gemotiveerd, creatief en enthousiast als we waren begonnen we samen met ons team direct allerlei ideeën te bedenken, die we vervolgens konden presenteren. We zagen de oplossing (online platform) al helemaal voor ons! Gelukkig overwon het verstand het al snel van ons enthousiasme. We betrapten onszelf erop dat wij – net als vele andere organisaties – in die gevaarlijke valkuil waren gestapt.

Voorkom aannames
We waren namelijk ideeën aan het bedenken op basis van aannames en wensen uit de uitgebreide briefing. Toen wij de opdrachtgever vragen stelden, bleek echter dat ze nog helemaal geen onderzoek hadden gedaan onder hun beoogde doelgroep die hun product zou moeten gaan gebruiken. Het waren eigen ideeën en aannames waar zij wel markt voor zagen en in geloofden, maar zou het gebruikt worden?

Wereldwijd faalt het merendeel van nieuwe producten en diensten omdat deze niet of onvolledig aansluiten op de behoeften van de eindgebruiker

Design Sprint methode
We besloten onze opdrachtgever op een andere manier te helpen. We stelden een werkwijze voor waarbij we samen met onze opdrachtgever als één team de behoeften en pijnpunten vanaf de start konden doorgronden. Zo konden we samen toewerken naar vernieuwende en baanbrekende resultaten. We lieten ze kennismaken met ons MooseLab, welke enkele jaren geleden is ontstaan en inmiddels een belangrijk onderdeel is van ons innovatie-ecosysteem. We stelden voor om te starten met een Design Sprint. Dit is één van de snelste methodes om te ontdekken of het de moeite waard is om een nieuw product of dienst te ontwikkelen of bestaande te verbeteren.

Design Sprint

In slechts vier dagen van idee naar oplossing
De Design Sprint methode geeft de klant houvast, zorgt voor snelheid en focus én biedt ons de mogelijkheid om de business van onze klant en de behoeften van de doelgroep echt te doorgronden. In zo'n Design Sprint werken we gezamenlijk – in slechts 4 dagen tijd – van idee naar een gekozen oplossingsrichting, die we direct testen bij échte gebruikers. Zo weet de klant direct wat wel en niet werkt en voorkomt hij dat er veel tijd, energie en budget wordt gestoken in het uitwerken van een product of dienst waar de doelgroep geen behoeften aan heeft.

Redenen waarom de bureaupitch steeds minder wordt gebruikt
Onze klanten zijn iedere keer weer positief verrast door de vernieuwende resultaten van deze methode. Ze zijn hierdoor in staat om tot wel vier keer zo snel te innoveren en het voorkomt ellenlange vergaderingen, pitches en doorlooptijden.

Deze methode heeft zich voor ons al tientallen keren bewezen voor klanten binnen het publieke domein, zorg- en onderwijsinstellingen en commerciële organisaties. Dit resulteert erin dat steeds meer organisaties de bureaupitch afschaffen en ervoor kiezen om samen met de opdrachtnemer als één team de problematiek in kaart te brengen en oplossingen te bedenken. Wel zo efficient!"

Design sprint met team

Wil je meer weten over hoe een Design Sprint werkt?
Download dan geheel vrijblijvend onze Design Sprint brochure.